Artikler

Sassicaia

Vinen til Hestegreven som ble oppdaget ved en tilfeldighet og fikk kultstatus.

Vinen Sassicaia trenger ikke mye introduksjon før vinelskere får drømmende øyne og vann i munnen. Vinen har opparbeidet seg en status som få italienske viner kan måle seg med. Familiens egen historie og den enestående kvalitet som ligger i bunn, er medvirkende årsaker til dette. Allerede på 1940 tallet, da Greven Mario Incisa della Rocchetta møtte sin Clarice, bar han på drømmen om å gjenskape smakene av vinene han drakk som student i Pisa. Greven var nemlig ofte gjest hos hertugen Salviati i Pisa under studiene. Der drakk han en av vinene deres fra egen vinmark. Vinen minnet ham om de store vinene fra Bordeaux som var det adelen foretrakk på denne tiden. Grevens lidenskap for vin og søken etter smaken han husket fra Pisa, oppnådde resultater etter å ha testet flere druetyper – og druen Cabernet Sauvignon skilte seg ut. Cabernet Sauvignon ble, og er fremdeles, basen i eksperimentet om å lage egen vin som smaker som vinene fra Bordeaux. Clarice og Greven Incisca della Rocchetta møttes likevel gjennom deres felles interesse for ridesport og hesteoppdrett, og slo seg ned i sumpen i Bolgheri, i nærheten av Maremma, for å leve av nettopp dette.

Fra hesteavl til vin
Hesteoppdrett var på dette tidspunktet fremdeles det viktigste for greven, men han jobbet med vinen på sin måte og etter sin egen smak, og oppdaget at vinen ble bedre ved lagring. Vinen var i første rekke bare ment for eget konsum på gården. Da en ivrig hestejournalist spurte om han kunne få lov til å skrive om vinen han hadde drukket i stedet for å skrive om hestene, var det ingen som kunne forutse hvor viktig Sassicaia skulle bli for vingården Tenuta San Guido, eller den italienske vinindustrien. Fra 1948 til 1967 ble vinen kun drukket på gården. Første årgang som ble solgt lokalt, var 68 – årgangen. Men den mørke og kraftige vinen falt ikke helt i smak hos de lokale, som på den tiden var vant med viner basert på Sangiovese-druen.

Grevens tro på prosjektet og hans egen smak var basert på oppdagelsene han gjorde gjennom et besøk i Bordeaux. Der bemerket han likhetene mellom Graves og grusen i Bolgheri. De første Cabernet Sauvignondruene ble plantet på 1950 – tallet, og stammet fra Chateau Lafite. Anerkjennelse kom likevel ikke før 1978, da Sassicaia gikk til topps i det engelske tidsskriftet «Decanter» i en blindsmaking med 33 andre «toppslott» fra Bordeaux. Anerkjennelse nummer to kom i 1994 da vinen fikk tildelt D.O.C status, etter alltid å ha hatt lavest rangerte IGT status – til tross for den høye kvaliteten. Sassicaia er den eneste av vinene i distriktet Bolgheri som er tildelt klassifiseringen D.O.C.

sasicaia2

Tenuta San Guidos andre viner Guidalberto og Le Difese er relativt unge. Første årgang av Guidalberto kom i 2000, mens Le Difese, som er deres hverdagsvin ikke så dagens lys før i 2003, begge er klassifisert IGT.

2012 ÅRGANGEN
Årgangens karakter er tydelig. Dette skyldes blant annet sommervarmen og den tidlige modningen, grunnet mangelen på nedbør i slutten av vekstperioden. Våren var mild og ga tidlig modne vinstokker. Juli og august var nesten helt fri for regn, og moderate temperaturer i september, også med lite regn gav druene tykt skall og stor konsentrasjon. Dette resulterer i viner med stor frukt og konsentrasjon, men også med finesse, eleganse og presisjon, grunnet den forsiktige håndteringen av druene under de varme forholdene. Dette er en årgang som krever tålmodighet og som tåler mange år i kjelleren. Vinene ble lansert i spesialbutikkene i september.

TEKST: Lars Heskjær FOTO: Tenuta San Guido

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *